Op vrijdag 14 maart was de feestelijke kick-off van een bijzonder adoptieproject van Basisschool “De Wissel” uit Born. Een klein bosgebied naast het dorp wordt hun nieuwe speel-, leer- en doe-locatie voor buitenspel en natuurbeleving. Natuurmonumenten is de eigenaar van dit natuurgebied en stelt het gebied voor dit doel graag beschikbaar. Ridvan Kabakci uit groep 7b verzon de nieuwe naam en onthulde met boswachter Niki Jasper het prachtige naambord van het Wisselwoud. Daarmee is de link naar de school perfect bevestigd.
Vies worden mag
Natuurmonumenten geeft hiermee uitvoering aan de Oerrr-gedachte van haar jeugdbeleid. De kinderen worden uitgedaagd meer buiten te spelen en de natuur (weer) te ontdekken als speel- en leeromgeving. Boswachter Niki: “We willen dat het kind meer buiten speelt, weer vies wordt, verwonderd raakt van de regenworm in het gras en van de boom waar heerlijk in geklauterd kan worden. In dit bos mogen ze dieren spotten, hutten bouwen maar ook helpen met het onderhoud aan het bos. De talloze aanmeldingen op onze site www.oer.nl zeggen genoeg. Onder begeleiding zullen de kinderen later dit jaar meehelpen met zagen, snoeien en… afval ruimen! Wij blij, zij blij en dat is een leuke win-winsituatie!”
School anno 2014
“Een prachtig project, dat perfect past in ons onderwijsbeleid!” Directeur John Busing is samen met zijn team in zijn nopjes. De leerkrachten zijn verheugd dat deze samenwerking met Natuurmonumenten mogelijk is. Binnenkort wordt afgesproken hoe en wanneer er onder schooltijd activiteiten in het bos worden ontplooid. Een vast aantal lessen voor alle leeftijdsgroepen worden in het Wisselwoud ingeroosterd.
Bos voor de buurt
Een gedeelte van dit bosperceel is door de toenmalige gemeente in het Millenniumjaar 2000 ingericht als Feestbos. Er zijn toen door de bevolking bomen geplant ter herinnering aan geboortes of andere familiezaken. Daarna is het bosgedeelte overgedragen aan Natuurmonumenten. De geplante bomen zijn inmiddels goed gegroeid en zullen een blijvende herinnering vormen. Het Wisselwoud is en blijft openbaar toegankelijk en kan dus ook na schooltijd door jong en oud gebruikt worden. Enkele buren, waaronder natuurouder Albert Heemeijer, koesteren deze bijzondere ‘achtertuin’. Heemeijer: “Onze kinderen kunnen zich hier geweldig uitleven en zoeken er iedere dag nieuwe uitdagingen. Hutten bouwen, eekhoorns bespieden, maar ook met een zak afval thuiskomen. Dat gaat nu nog meer worden. De school helpt straks extra mee met de opvoeding van onze buitenkids!”