In oktober starten werkzaamheden om de vijver op Aquarius te verbeteren.
De waterkwaliteit van de vijver kampt de laatste jaren met ernstige problemen. Waterplanten verdwijnen, het water wordt troebel, blauwalg doemt op en de zuurstofhuishouding is niet optimaal. De gemeente heeft de afgelopen jaren al van alles geprobeerd om het tij te keren. Helaas zonder (langdurig) succes. Nu is het tijd om rigoureuze maatregelen te nemen.
Omwonenden ontvangen deze week een brief van de gemeente met een uitnodiging voor 26 september om 18.00 uur op de hoek Aquarius-Vespasianus. De gemeente zal dan samen met deskundigen uitleg geven over de geplande aanpak. Heeft u vragen? Mail die dan vóór 24 september naar Jean.Hoedemakers@sittard-geleen.nl. De gemeente zorgt er dan voor dat u zo snel mogelijk antwoord krijgt. De vragen komen ook op 26 september aan de orde.
Wat gaat er gebeuren
Boute Ecologie & Water Advies uit Stevensweert heeft vorig jaar in opdracht van de gemeente alle stadswateren doorgelicht in de vorm van een zogenaamde ecoscan. Ook de vijver Aldenhof is grondig bekeken. Uit de scan blijkt dat de problemen een combinatie zijn van verschillende oorzaken (betonnen oevers, ontbreken van echte waterplanten, onvoldoende moerasplanten, ondiep water, aangroei van slib en het voeren van vissen en watervogels). Hierdoor is het systeem uit evenwicht en vormt een ecologische tijdbom. In de ecoscan staat ook een advies over het maatregelenpakket. Dit najaar worden de volgende maatregelen uit het advies uitgevoerd:
– Vissen afvangen en aanwezige water/oeverplanten tijdelijk opslaan.
– Leegpompen en droogzetten van de vijver.
– Verwijderen en afvoeren van slib en organisch materiaal.
– Vullen van de vijver met water uit vijver De Rollen, grondwater en regenwater.
– Echte waterplanten aanbrengen naast oeverplanten (voorjaar 2015).
– Eventueel pomp plaatsen om het water in beweging te houden.
Voer geen vogels en dieren (meer)
Met de maatregelen uit het advies denkt de gemeente de problemen het hoofd te bieden, maar garantie op succes is er nooit. Het blijft een kunstmatig systeem met levende dieren en planten, waar altijd een vorm van ingrijpen of bijsturen nodig blijft. Als het werk klaar is, zal de vijver tijd nodig hebben te ontwikkelen naar een evenwichtig ecosysteem. Dit kan wel enkele jaren duren. We vragen u met klem om geen watervogels en vissen meer te voeren omdat dit één van de oorzaken is die leiden tot problemen.