Expositie ‘Onze kind slachtoffers’ in Orbis Aldenhof

De expositie ’70 jarige bevrijding-Onze kind slachtoffers’ is 4 en 5 meivan 16 tot 30 januari te zien in de bibliotheek van Orbis Aldenhof.

In deze expositie zullen kinderen uit de dorpskernen van stadsdeel 1 (de voormalige gemeente Born), die tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort na de bevrijding door oorlogsgeweld of ziekte overleden zijn, centraal staan.

Eén van deze kind slachtoffers is het Sinti-meisje Anna Maria Steinbach, beter bekend onder haar roepnaam SETTELA.
Zij werd geboren nagenoeg op de plaats waar thans het woon-zorgcomplex is gevestigd.
Regelmatig stond de woonwagen van het rondtrekkend gezin Steinbach op deze plek.
In de loop der tijd is Settela internationaal één van de iconen geworden van de holocaust.
Toen Settela samen met familieleden en vele Sinti’s en Roma’s vanuit het doorgangskamp “Westerbork” op transport werd gezet naar het vernietigingskamp “Birkenau” (Auschwitz II), werd zij namelijk, staande in de nog opstaande deur van de goederenwagon, gefilmd.
Van dit korte filmfragment is later een foto gemaakt, die haar wereldwijd bekend maakte.
Toen de destijds negenjarige Settela in Birkenau aankwam, werd zij, samen met haar familieleden, vrijwel direct omgebracht.

De expositie zal op vrijdag 16 januari 2015 om 15.00 uur geopend worden door pater Jan van der Zandt, aalmoezenier van de Sinti’s en Roma’s in Nederland.
De expositie is vanaf 16 januari 2015 gedurende twee weken dagelijks te bezichtigen.
U wordt van harte uitgenodigd!

Deze expositie is tot stand gekomen door samenwerking van de Stichting 4 mei herdenking Born en Woon-zorgcomplex Orbis Aldenhof en is samengesteld door dhr. Jacques Engels uit Buchten

Comments are closed.