Mosselen in de vijver

Quaggamossel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de afgelopen maanden zijn de vijverwerkzaamheden aan de Aquarius weer vervolgd. De vijveroverloop is verbeterd en de fontein is weer teruggeplaatst. Aan de oeverkant zijn stortkeien gelegd en op 22 mei zijn diverse soorten water- en oeverplanten in de vijver geplant. Op de stortkeien zijn vervolgens quaggamosselen (zie foto) uitgezet.

De waterplanten in combinatie met de mosselen moeten zorgen voor een betere waterkwaliteit. Quaggamosselen zijn zoetwatermosselen. Zij kunnen hard groeien, snel reproduceren bij lagere temperaturen en zijn sterk. Zij spelen een grote rol bij biologische waterzuivering door zwevende slibdeeltjes op te nemen en deze als samengeklonterd steviger materiaal weer uit te scheiden, waardoor het water schoner wordt en algenbloei wordt voorkomen. Er zijn in de vijver naar schatting drie- à vierduizend mosselen uitgezet als goede basis voor een functionerend biofilter. Er zal zich nu een nieuw ecologisch evenwicht moeten gaan instellen in de vijver. Dit proces zal echter wel nog de nodige tijd vergen. De komende tijd zal de gemeente samen met de ecoloog de vijver blijven volgen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om weer een gezonde, heldere en mooie vijver in onze wijk te hebben waar we allemaal van kunnen genieten.

Wij doen een dringend beroep op iedereen om de vissen en eenden in de vijver NIET TE VOEREN en zo de natuur zelf de kans te geven om de waterkwaliteit optimaal te laten worden.

 

Comments are closed.