Settela-eik in Born: nationale boom van het jaar 2020?

Settela-eik Born gedenkbord

In Born in de wijk Hondsbroek-Aldenhof in Born staat aan de Campus naast het Zorgcentrum  Aldenhof een monumentale eikenboom, algemeen bekend als de ‘Settela-eik’. Deze boom is de laatste van een rij bomen die langs de verdwenen veldweg van Buchten naar Born stond. Voor WO II was in deze omgeving een standplaats voor rondreizende Sinti families.  Op 23 december 1934 werd hier Settela Steinbach geboren en op kerstavond gedoopt in de kerk van Buchten. Settela toen 9 jaar oud, was het meisje met het witte hoofdoekje dat op 19 mei 1944, kijkend vanuit een goederenwagon, door de Nazi’s van Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd en daar vermoord. Deze wereldwijd beroemde foto van haar staat symbool voor de deportaties in WO II.

Het Buurtplatform Hondsbroek-Aldenhof, de Heemkunde Vereniging Bicht en het IVN Born-Land van Swentibold zetten zich al vele jaren actief in voor het behoud van deze boom met zijn trieste geschiedenis.  Bedreigd door de bouw van het Zorgcentrum en recente bouw van een  woning, hebben deze jarenlange inspanningen er toch toe geleid dat  de Gemeente Sittard-Geleen er een passende hek heeft geplaatst en een plantsoen heeft aangelegd.  In dit plantsoen zal met medewerking van de Gemeente Sittard-Geleen en de firma Reijnen een gedenkteken voor Settela worden geplaatst. Het Consortium Grensmaas leverde flinke Maaskeien om de boom en het perk te beschermen.  

Het zou geweldig zijn als we in het jaar dat we 75 jaar Bevrijding herdenken, met allen die zich hebben ingezet voor het behoud van deze boom, als blijvende herinnering aan deze gruwelijke episode, dit monument aan de Gemeenschap kunnen overdragen.

Foto Settela-eik Born door Marc Kohn
Settela-eik Born – fotograaf: Marc Kohn

Door de stichting SBNL Natuurfonds is deze boom genomineerd als de Limburgse  Boom van het Jaar 2020. We hopen zovéél stemmen te krijgen dat deze boom gekozen wordt tot de Nederlandse boom van het Jaar 2020. Door deze publiciteit hebben enkele mensen laten weten dat zij zich Settela nog kunnen herinneren. Zij wijzen ook een andere locatie aan waar de woonwagens gestaan zouden hebben. Wij willen hun kennis graag delen. Helaas is de monumentale eikenboom de enige boom in de verre omgeving die gespaard is tijdens de bouwperiode van het Hondsbroek en de Aldenhof. Om de herinnering aan Settela en haar lotgenoten levend te houden vinden alle participanten dat deze boom een symbool is op een passende plek.

Wij hopen dat de boom nog generaties lang mensen kan doen herinneren aan Settela.

Artikel afkomstig uit  Bron 6,  kwartaalblad IVN Born-Land van Swentibold

Daarom ook: stem UITERLIJK 14 oktober 2020 op de Settela-eik: www.boomvanhetjaar.nl

Comments are closed.