Tips voor uw veiligheid

Wist u dat:

  • … er insluipers in onze buurt actief zijn of waren die het gemunt hebben of hadden op spullen in de hal achter de voordeur, zoals handtasjes, autosleutels en/of papieren? Men maakt gebruik van het feit dat de deur vaak niet in het nachtslot zit. Wist u dat de standaard cilinders met een soort trilnaald geopend kunnen worden. Informeer eens bij uw ijzerwarenhandel voor certificaatsloten die zonder certificaat niet nagemaakt kunnen worden. Het lijkt duur maar het slaapt beter. Hebt u het slot uit de bouwperiode er nog inzitten? Wie heeft hier allemaal en kopie van? Na jaren kunt u nog “bezoek“ krijgen.
  • … er in uw huis een lichtnetrookmelder gemonteerd kan zijn zonder back-up batterij? Dit mocht volgens een oude versie van het bouwbesluit. Deze rookmelders werken niet bij netspanninguitval door bijvoorbeeld kortsluiting. Dit is vreemd want juist kortsluiting is een belangrijke oorzaak van brand. Helaas heeft dit type melder al enkele slachtoffers geëist. Goede alternatieven zijn er al vanaf € 35,00. Wat is uw leven waard?
  • … de wasdroger in de top 4 staat van brandgevaarlijke apparaten in huis? Meestal is stofophoping rond het verwarmingselement de oorzaak. Maak regelmatig alle filters schoon en laat elke 2 jaar het apparaat inspecteren door een deskundige.
  • … een warmteterugwinventilatiesysteem altijd filters heeft? Deze filters zorgen ervoor dat de luchtkanalen schoon blijven van stof en andere ongerechtigheden. Filters kunnen soms gewassen worden. Vuile filters zijn een ernstige bedreiging voor uw gezondheid.
  • … de gemeente Sittard-Geleen een burgeralarmering heeft waarbij u zich kunt aanmelden? Als u zich aangemeld heeft dan ontvangt u een SMS-bericht, indien zich in uw postcodegebied een calamiteit voordoet. Zie hiervoor de website www.sittard-geleen.nl.
  • … veel mensen een misplaatst gevoel van privacy hebben als ze ernstige rare dingen zien in hun omgeving? Men weet het wel maar men doet er niets mee. www.meldmisdaadanoniem.nl is hiervoor geschikt ook via telefoonnummer 088-70000. U krijgt geen lastige vragen, ook is er geen opname van gesprekken of telefoonnummers. Soms kun je hiermee voorkomen dat mensen slachtoffer worden. Dit alleen al moet het waard zijn om te melden.
  • … differentieel (aardlek)schakelaars regelmatig getest moeten worden op juiste werking? Tip: doe dit 2 keer per jaar als de klok omgaat van zomer- naar wintertijd en omgekeerd. Dan moet u toch al bij uw apparaten opnieuw de tijd instellen.
  • … er ook in onze buurt behoefte is aan een AED project? Een AED is een apparaat welke bij een hartstoornis een levensreddende shock kan geven. Heeft u er zelf een of kunt u ermee omgaan? We willen het graag weten en geven het door aan initiatiefnemers.
  • … het buurtplatform altijd oor heeft voor uw vragen, ervaringen en tips op gebied van (buurt)veiligheid? Geef het door aan het secretariaat en u hoort van ons: info@hondsbroek-aldenhof.nl of telefoon 046 – 411 51 20.